Toblerone dobile halal certifikat: Halal je životna filozofija

Halal meso iz Srbije planulo u Turskoj
Decembar 5, 2018
Sertifikat potvrda kvaliteta
Januar 23, 2019

Toblerone dobile halal certifikat: Halal je životna filozofija

Kultna čokolada Toblerone je dugo svjetski poznata, a odnedavno je prihvatljiva još većem krugu konzumenata.

Jedinstvena poslastica trouglastog presjeka dobila je halal certifikat, objavila je američka kompanija Mondelez, koja je vlasnik Tobleronea. To znači da je prema islamskom pravu, muslimanima dozvoljeno da bez ikakvih rezervi jedu čokoladu švicarskog Berna. Originalni recept čokolade nije promijenjen, ali su sastojci proizvoda prilagođeni, rekao je portparol Mondoleza.

Razlog za promjenu je činjenica da 97 posto proizvodnje Tobleronea odlazi u izvoz.

„Halal je puno više od pukog odustajanja od svinjenite i alkohola. To je životna filozofija koja se ne primjenjuje samo u hrani nego i u mnogim drugim oblastima- medicini, farmaciji, kozmetici, modnoj industriji, bankarstvu… Nisu dozvoljene stvari poput jaja iz bakterija kaveza, ali se vodi računa i o etici, recimo, zabranjeni su proizvodi nastali radom i iskorištavanjem djece“, rekao je Mounir Khouzami iz švicarske arapske mreže.

Halal poslovanje je ubrzano, jer se tražnja brzo povećava kao i populacija muslimanskog svijeta. U Francuskoj, gdje živi šest miliona muslimana, halal proizvodi već su nadmašili organsku hranu.“ Deset od 25 najbrže rastućih tržišta imaju veliku muslimansku populaciju“, kaže Khouzami koji savjetuje menadžere da se segmentiraju manje geografski, a više prema religijskoj pripadnosti konzumenata.