Uprava za veterinu: Mašinski separisano meso u Srbiji u skladu s propisima

Saopštenje Agencije za sertificiranje halal kvaliteta u vezi medijskih napada na kompaniju “Zlatiborac d.o.o.”
Februar 8, 2019
Oglasila se Uprava za veterinu-Meso u Srbiji je ispravno tabloidi sire neistinu
Februar 8, 2019

Uprava za veterinu: Mašinski separisano meso u Srbiji u skladu s propisima

Uprava za veterinu: Mašinski separisano meso u Srbiji u skladu s propisimaIzvor: Shutterstock

Informacije da pojedini domaći proizvođači mesa uvoze iz Evorpske unije velike količine mašinski separisanog mesa, koje sadrži štetne sastojke, opasne po zdravlje, da bi ga stavili u prerađevine, demantuju u Upravi za veterinu.

Za N1 navode da je veterinarska inspekcija pregledala 27 pošiljki tog mesa u 2018. godini u kojima je bilo preko 500 hiljada kilograma.

“Sve laboratorijske analize pošiljaka uzorkovanih u skladu za analizom rizika, potvrdile su bezbednost navedenog proizvoda, kao i parametre kvaliteta u skladu sa analizom rizika, potvrdile su bezbednost navedneog proizvoda kao i parametre kvaliteta u skladu sa važećim Pravilnicima. Propisi Republike Srbije, u odnosu na kvalitet mehanički separisanog mesa, se ne razlikuju od istih propisa Evropske unije”, navodi Uprava za veterinu.

Prerađivačka mesna industrija u Srbiji od 2016. godine ne može da uvozi najlošiju kategoriju mehanički separisanog mesa, koje se koristilo u proizvodnji viršli, kobasica, salama i pljeskavica. Novim propisima je ograničen dozvoljeni nivo kalcijuma u mašinski separisanom mesu, na 0,1 odsto na 100 grama mesa, što je popravilo kvalitet poluproizvoda i proizvoda od mesa.