Zasedaju ekspertski timovi Srbije i Emirata, cilj jača bilateralna saradnja

Oglasila se Uprava za veterinu-Meso u Srbiji je ispravno tabloidi sire neistinu
Februar 8, 2019
“… I SKUPIO SE ČITAV SVIJET”: Počeo 10. Sarajevo Business Forum, Dodik i Izetbegović…
April 18, 2019

Zasedaju ekspertski timovi Srbije i Emirata, cilj jača bilateralna saradnja

Beograd — Prvi Mešoviti komitet za saradnju između Vlada Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata počeo je danas zasedanjem ekspertskih timova u Palati Srbija.Danas, prvog dana Mešovitog komiteta biće održani ekspertski sastanci, dok će sutra biti održana plenarna sednica Mešovitog komiteta kojom će predsedavati ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali i državni ministar UAE, njegova ekselencija sultan Ahmed Al Džaber.

Uoči početka ekspertskih sastanaka, državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković izrazio je zadovoljstvo i veliku zahvalnost što je Srbija domaćin prvog Mešovitog komiteta za saradnju između Vlade Republike Srbije i Vlade UAE, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.

Stanivuković je naglasio značaj strateškog partnerstva između Srbije i UAE, i izrazio uverenje da će se sastanci Mešovitog komiteta održavati na redovnoj osnovi, imajući u vidu da je njihov cilj poboljšanje i razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa dve zemlje, posebno u oblasti trgovine i investicija.

Ističući da trgovinska razmena između dve zemlje raste, Stanivuković je izrazio očekivanje da će tako biti i u narednom periodu, imajući u vidu da je Republika Srbija postala atraktivna investiciona destinacija, te da ima brojne sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Ruskom Federacijom, Belorusijom, Kazahstanom, Turskom, kao i sa CEFTA i EFTA.

Ambasador UAE u Srbiji, njegova ekselencija Mubarak Said Al Daheri je izrazio nadu da će prva sednica Mešovitog komiteta biti produktivna za obe strane i istakao značajan porast nenaftne trgovine između UAE i Republike Srbije, navodeći da je taj vid trgovine porastao sa 70,4 miliona dolara u 2016. godini, na približno 83,2 miliona dolara u 2017, uz godišnju stopu rasta od oko 18%.

Za sutra je, pored plenarne sednice, planirano i potpisivanje Protokola sa zasedanja Mešovitog komiteta, koji će potpisati kopredsedavajući Mešovitog komiteta, ministar finansija Siniša Mali i državni ministar UAE, sultan Ahmed Al Džaber.

Tom prilikom biće potpisan i Sporazum o saradnji između Federacije privrednih komora UAE i Privredne komore Srbije, kao i Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Ministarstva za klimatske promene i životnu sredinu UAE, o saradnji u oblasti veterine.